Poffertjes





Om thuis poffertjes te kunnen bakken is het hebben va neen echte poffertjespan uiteraard een eerste vereiste. Abusievelijk worden wel pannen met drie of vijf of zeven grote kuilen als poffertjespan verkocht. Bak daar liever ‘poffers’ in gemaakt van het beslag voor drie in de pan.



Ingrediënten poffertjes:

Hoeveelheid:  Product: 
125 g bloem
125 g boekweitemeel
1 klein tl zout
10 g gist
1 el keukenstroop
2½ dl melk
2½dl water
boter
poedersuiker
desnoods 1 ei*

* In het beslag voor originele kermispoffertjes werden zelden eieren verwerkt, dit waren immer vrij kleffe kusentjes; een of meerdere eieren maken de poffertjes droger en hoger.



Bereidingswijze:

  • Doe de bloem, het boekweitemeel en het zout in een kom.
  • Maak er een kuiltje in.
  • Doe daarin de met weinig lauwe melk aangemengde gist, de stroop en als je wenst het ei.
  • Roer van het midden uit alle lauwe melk erbij.
  • Besla het beslag totdat je blazen ziet, verdun het met het water.
  • Laat het beslag tenminste twee uur rijzen.
  • Maak de kuiltjes van de poffertjespan met boter vet, vul ze met beslag.
  • Keer ze, wanneer ze van onderen bruin zijn.
  • maak porties op kleine voorverwarmde schoteltjes.

Serveertip: Let er een klont(je) boter op en bestrooi ze dik met poedersuiker.