Ingrediënten trommelkoek:
Hoeveelheid: | Product: | ||
250 g | bloem of half bloem, half boekweitemeel | ||
1 kleine tl | zout | ||
1 | ei | ||
10 g | gist | ||
2½ dl | lauwe melk | ||
100-150 g | krenten, rozijnen, sucade of appel | ||
50 g | boter |
Bereidingswijze:
- Maak van bloem, zout, ei, gist en lauwe melk een dik beslag of dezelfde wijze als voor drie in de pan.
- Laat het op dezelfde wijze rijzen.
- Verzorg en voeg ook het vulsel op dezelfde wijze toe.
- Smelt de boter roer ook deze door het beslag.
- Boter een trommelkoekvorm – zo’n tulbandvorm met een pijp in het midden en een goed sluitend deksel erop – zeer zorgvuldig in, óók de pijp en óók het deksel.
- Strooi een eetlepel gestoten beschuit of paneermeel in de vorm.
- Schud de vorm.
- Doe het beslag erin, de vorm mag niet meer dan voor tweederde gevuld zijn.
- Sluit de deksel en zet de vorm ongeveer anderhalf uur in een waterbad.
- Het water mag niet tot aan de rand reiken, het zou naar binnen kunnen koken.
- Enige controle is derhalve geboden; is er teveel water verkookt dan dient het bijgevuld te worden.
- Keur op gaarte met een mes of een breipen, die er droog en schoon uit moeten komen.
- Laat de trommelkoek vóór het keren uitdampen.
- Presenteer er boter en suiker, of stroop, of stroopsaus bij.