Trommelkoek




Ingrediënten trommelkoek:

Hoeveelheid:  Product: 
250 g bloem of half bloem, half boekweitemeel
1 kleine tl zout
1 ei
10 g gist
2½ dl lauwe melk
100-150 g krenten, rozijnen, sucade of appel
50 g boter




Bereidingswijze:

  • Maak van bloem, zout, ei, gist en lauwe melk een dik beslag of dezelfde wijze als voor drie in de pan.
  • Laat het op dezelfde wijze rijzen.
  • Verzorg en voeg ook het vulsel op dezelfde wijze toe.
  • Smelt de boter roer ook deze door het beslag.
  • Boter een trommelkoekvorm – zo’n tulbandvorm met een pijp in het midden en een goed sluitend deksel erop – zeer zorgvuldig in, óók de pijp en óók het deksel.
  • Strooi een eetlepel gestoten beschuit of paneermeel in de vorm.
  • Schud de vorm.
  • Doe het beslag erin, de vorm mag niet meer dan voor tweederde gevuld zijn.
  • Sluit de deksel en zet de vorm ongeveer anderhalf uur in een waterbad.
  • Het water mag niet tot aan de rand reiken, het zou naar binnen kunnen koken.
  • Enige controle is derhalve geboden; is er teveel water verkookt dan dient het bijgevuld te worden.
  • Keur op gaarte met een mes of een breipen, die er droog en schoon uit moeten komen.
  • Laat de trommelkoek vóór het keren uitdampen.
  • Presenteer er boter en suiker, of stroop, of stroopsaus bij.