Ingrediënten ossentong:
Hoeveelheid: | Product: | ||
1 | ossentong | ||
zout | |||
ui | |||
wortel | |||
peterselie | |||
tijm | |||
laurierblad | |||
peperkorrels |
Bereidingswijze:
- Zet de tong tot het bereiden in water, maak de punt van de tong en het keelstuk met zout schoon en spoel de tong af.
- Zet de tong met zoveel water op, dat ze juist onderstaat, voeg zout (7 gram per liter) en de genoemde kruiden toe.
- Kook de tong 2½-3 uur.
- De tong is gaar als de keelbeentjes en het vet gemakkelijk los laten.
- Haal het vel er af, terwijl de tong nog warm is, snijd het keelstuk eraf, bewaar de tong in de bouillon tot ze gesneden wordt.
- Verwerk het vlees van het keelstuk – een hele uitzoekerij – in een ragoût.
- Snijd de tong in plakken, leg ze dakpansgewijs op een schotel en bedek ze met een pikante saus of met een zure saus.
Een ossentong zonder keelstuk weeg 1½-2 kg.