Ossentong




Ingrediënten ossentong:

Hoeveelheid:  Product: 
1 ossentong
zout
ui
wortel
peterselie
tijm
laurierblad
peperkorrels




Bereidingswijze:

  • Zet de tong tot het bereiden in water, maak de punt van de tong en het keelstuk met zout schoon en spoel de tong af.
  • Zet de tong met zoveel water op, dat ze juist onderstaat, voeg zout (7 gram per liter) en de genoemde kruiden toe.
  • Kook de tong 2½-3 uur.
  • De tong is gaar als de keelbeentjes en het vet gemakkelijk los laten.
  • Haal het vel er af, terwijl de tong nog warm is, snijd het keelstuk eraf, bewaar de tong in de bouillon tot ze gesneden wordt.
  • Verwerk het vlees van het keelstuk – een hele uitzoekerij – in een ragoût.
  • Snijd de tong in plakken, leg ze dakpansgewijs op een schotel en bedek ze met een pikante saus of met een zure saus.

Een ossentong zonder keelstuk weeg 1½-2 kg.