Zure saus

zure saus

Zure saus kan gegeven worden bij witte bonen, gekookte vis en gekookte kalfstong.

Ingrediënten zure saus:

Hoeveelheid:  Product:     
35-75 g boter    
30 g bloem    
4½ dl water    
  zout    
½ dl azijn    
2 eierdooiers    




Bereidingswijze zure saus:

  • Smelt 35 gram van de boter, voeg de bloem toe, verwarm de bloem in de boter zolang tot het ‘opkomt en geel ziet’.
  • Roer vlijtig met een garde en voeg bij gedeelten tegelijk het water* toe.
  • Laat de saus 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • maak de saus op smaak met zout en azijn.
  • Neem de saus van het vuur en roer er vlug de overgebleven boter bij kleine klontjes tegelijk door.
  • Doe de eierdooiers ontdaan van het wit en de ‘hanentred’ (rood vlekje dat wel eens op de dooier zit) in een kom, voeg daar eerst een paar eetlepels van de gebonden saus bij en roer er dan pas de rest van de warme saus door.
  • Proef de saus weer.
  • Laat de saus niet meer koken, houd ze zonodig warm in een waterbad.

* Kookvocht van bonen, tong of vis kan – zonodig verdund – het water vervangen.