Blanke saus

blanke saus




Ingrediënten blanke saus:

Hoeveelheid:  Product: 
300 g kalfsvlees
½ l water
foelie
1 takje peterselie
4 g zout
35 g boter
30 g bloem
nootmuscaat
citroensap
1-2 eierdooiers
1 el room




Bereidingswijze:

  • Trek bouillon van het kalfsvlees, de foelie, het takje peterselie en het zout.
  • Zeef de bouillon.
  • Smelt de boter, voeg de bloem toe, verwarm de bloem in de boter zolang tot het opkomt en geel ziet.
  • Roer vlijtig met een garde en voeg bij gedeelten tegelijk de bouillon toe.
  • Laat de saus 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Maak de saus op smaak met nootmuskaat en citroensap.
  • Doe de eierdooiers ontdaan van het wit en de ‘hanentred’ in een kom, roer er eerst de lepel room door en daarna de warme saus.
  • Laat de saus niet meer koken, houd ze zonodig warm in een waterbad.
  • Deze blanke saus, ook wel verlouté saus of sauce verlouté genoemd, is een grondsaus.
  • Door toevoeging van champignons wordt champignonsaus verkregen, door toevoeging van balletjes kalfsgehakt en blokjes gekookte kalfszwezerik en witte ragoûtsaus, door een met kerrie gefruit uitje en kerriesaus, door ½ deciliter witte wijn en 10 gram gemalen witte peperkorrels een pepersaus of poivrade blanche, door extra room en geraspte mierikwortel een mieriksaus en door ½ deciliter rijnwijn en citroensap een citroensaus.