Stokvis

stokvis

Stokvis op grootmoeders wijze is altijd weer heerlijk smullen.

Is stokvis een bijzondere vissoort? Welnee, stokvis is niets anders dan de beste Noorse kabeljauw, die, na te zijn schoongemaakt, gedroogd werd in de zuiver Noorse buitenlucht. Deze kwam vroeger en ook nu nog, zowel ongeweekt, als geweekt en dan in rolletjes gebonden in de handel.

Reken per persoon 100 tot 150 gram gedroogde stokvis of 200 tot 300 gram geweekte stokvis. Koopt u het ongeweekt, zet de stukken dan 24 uur in ruim koud water. Het water mag tussentijds een of tweemaal ververst worden. Rol de stukken na het weken op met de vezelige kant naar buiten, bind er een draad om.

Ingrediënten stokvis:

Product:Product kopen:
stokvisstokvis
zoutzout


Benodigdheden:

Bereidingswijze stokvis:

  • Laat stokvis nooit koken.
  • Breng in een ruime pan ruim water aan de kook waaraan per liter 7 gram zout wordt toegevoegd.
  • Leg de geweekte stokvis er in, waarna de inhoud van de pan gedurende een uur juist tegen de kook aan dient te blijven.

Serveertips: Dien gekookte stokvis (draden eraf  halen) op met gekookte aardappelen (voor 6 personen 1½ kilo), gekookte rijst (voor 6 personen 500 gram), 1 kilo gebakken uien en mosterdsaus. Waarschijnlijk zullen zes hedendaagse personen wel met wat minder aardappelen en rijst toekunnen.

Zorg wel voor veel uien en voor lekkere saus, deze ‘maken’ de maaltijd.