Gehaktbal




Ingrediënten gehaktbal:

Hoeveelheid:  Product:  gehaktbal
½ kg rundergehakt
½ kg kalfs- of mager varkensgehakt
2 witte boterhammen
2 eieren
1½-2 tl zout
1 tl peper
3 fijngestampte nagelen
1 mespunt nootmuskaat
1 mespunt tijm
beschuitkruim
vet of boter




Bereidingswijze gehaktbal:

  • Week de boterhammen zonder kost in water.
  • Knijp ze met de handen uit (reine nette handen zijn in de keuken voor veel zaken de beste werktuigen!).
  • Doe ze bij het gehakt evenals de eieren, het zout en de kruiden.
  • Kneed alles flink door elkaar.
  • Hoe langer, hoe beter!
  • maak er een langwerpig stuk van of zoveel ballen als er personen zijn.
  • Wentel de ballen door beschuitkruim anders kleven zij bij het braden aan de pan vast.
  • Leg het langwerpige stuk gehakt of de ballen in een braadslede waarin reeds vet kokend is gemaakt.
  • Braad ze ongeveer drie kwartier in de oven op dezelfde wijze als gewoon gebraad. Of braad ze ‘bovenop’ in een braadpan;  in dat geval dienen de ballen gekeerd te worden, doe dat voorzichtig zodat ze niet breken.
  • Maak de jus af met water.
  • Mocht de kleur te licht zijn, voeg dan een paar druppels caramel of apenjus toe.
  • Kalfsgehaktballen worden wel in kalfsnet – dit is het buikvlies, het is dun en met vet dooraderd – gewikkeld, waardoor de samenhang verzekerd is.
  • Na het braden is er van het kalfsnet niets meer te zien.