Ingrediënten gehaktbal:
Hoeveelheid: | Product: | ![]() |
|
½ kg | rundergehakt | ||
½ kg | kalfs- of mager varkensgehakt | ||
2 | witte boterhammen | ||
2 | eieren | ||
1½-2 tl | zout | ||
1 tl | peper | ||
3 | fijngestampte nagelen | ||
1 mespunt | nootmuskaat | ||
1 mespunt | tijm | ||
beschuitkruim | |||
vet of boter |
Bereidingswijze gehaktbal:
- Week de boterhammen zonder kost in water.
- Knijp ze met de handen uit (reine nette handen zijn in de keuken voor veel zaken de beste werktuigen!).
- Doe ze bij het gehakt evenals de eieren, het zout en de kruiden.
- Kneed alles flink door elkaar.
- Hoe langer, hoe beter!
- maak er een langwerpig stuk van of zoveel ballen als er personen zijn.
- Wentel de ballen door beschuitkruim anders kleven zij bij het braden aan de pan vast.
- Leg het langwerpige stuk gehakt of de ballen in een braadslede waarin reeds vet kokend is gemaakt.
- Braad ze ongeveer drie kwartier in de oven op dezelfde wijze als gewoon gebraad. Of braad ze ‘bovenop’ in een braadpan; in dat geval dienen de ballen gekeerd te worden, doe dat voorzichtig zodat ze niet breken.
- Maak de jus af met water.
- Mocht de kleur te licht zijn, voeg dan een paar druppels caramel of apenjus toe.
- Kalfsgehaktballen worden wel in kalfsnet – dit is het buikvlies, het is dun en met vet dooraderd – gewikkeld, waardoor de samenhang verzekerd is.
- Na het braden is er van het kalfsnet niets meer te zien.