Ingrediënten hete bliksem:
Hoeveelheid: | Product: |
|
|
250-400 g | heel licht gerookt mager spekt | ||
1-1½ kg | aardappelen | ||
½ kg | zoete appelen | ||
½ kg | zure appelen | ||
zout |
Bereidingswijze hete bliksem:
- Kook het spek een half uur in een pan waarin een flinke bodem water.
- Doe de in stukken gesneden aardappelen erbij en leg daar de geschilde in vieren gesneden en van het klokhuis ontdane appelen op.
- Eerst de zoete dan de zure! Kook alles samen gaar in ongeveer 30 minuten.
- Giet, zo er veel kookvocht in de pan is, er iets van af.
- Haal het spek uit de pan en stamp aardappelen en appelen dooreen.
- Voeg wat zout toe.
- Snijd het spek, leg de plakken bovenop de stamppot.
- Het spek kan ook achterwege blijven, stamp dan wat boter of wat reuzel of, zo die voorhanden zijn, wat kaantjes (overheerlijk!) door de hete bliksem.
Serveertip: Gehakt, rolpen en balkenbrij smaken er uitstekend bij.