Hete bliksem




 Ingrediënten hete bliksem:

Hoeveelheid:  Product: 

hete bliksem

250-400 g heel licht gerookt mager spekt
1-1½ kg aardappelen
½ kg zoete appelen
½ kg zure appelen
zout




Bereidingswijze hete bliksem:

  • Kook het spek een half uur in een pan waarin een flinke bodem water.
  • Doe de in stukken gesneden aardappelen erbij en leg daar de geschilde in vieren gesneden en van het klokhuis ontdane appelen op.
  • Eerst de zoete dan de zure! Kook alles samen gaar in ongeveer 30 minuten.
  • Giet, zo er veel kookvocht in de pan is, er iets van af.
  • Haal het spek uit de pan en stamp aardappelen en appelen dooreen.
  • Voeg wat zout toe.
  • Snijd het spek, leg de plakken bovenop de stamppot.
  • Het spek kan ook achterwege blijven, stamp dan wat boter of wat reuzel of, zo die voorhanden zijn, wat kaantjes (overheerlijk!) door de hete bliksem.

Serveertip: Gehakt, rolpen en balkenbrij smaken er uitstekend bij.