Vis koken




Ingrediënten vis koken:

Product: 
zout
diverse kruiden
azijn
vis




Bereidingswijze:

  • Zorg voor een goede hoeveelheid kokend, zout water.
  • Reken per liter ongeveer 20 gram zout, zijnde een opgehoopte eetlepel.
  • Doe er diverse kruiden bij indien het een flauwe vis is. Geschikt zijn bijvoorbeeld: peperkorrels, foelie, laurierblad, tijm, sjalotjes en peterselie.
  • Kook de vissen niet langer dan nodig is, zodra een vin loslaat, wordt de vispan van het vuur gehaald en wordt er een koopje azijn toegevoegd.
  • De vis mag nu gerust nog enige tijd in het kookvocht blijven staan, dat komt de stevigheid van het visvlees ten goede.
  • Til het rooster met de vis op en schuif de vis voorzichtig op de speciale visschotel, die bestaat uit een gewone schotel waarop ee npassend plateau met gaatjes; de vis ligt zodoende nooit in zijn eigen kookvocht.
  • Garneer de gekookte vis met mooie blaadjes kropsalade, partjes citroen en peterselie.

Serveertips: Geef een warme saus, bijvoorbeeld een peterseliesaus of een zure eiersaus bij gekookte vis.



Leuke weetjes:

Zeer secure mensen bonden de vis op het rooster vast, waardoor ze niet van het rooster kon glippen bij het eruit halen. Was er geen vispan voorhanden, dan was er soms wel een speciale brede schuimspaan om vissen in hun geheel uit het kookvocht te halen.