Gelei

gelei




Ingrediënten gelei:

Hoeveelheid:  Product: 
1 l vruchtesap
1 kg suiker




Bereidingswijze:

  • Een goede gelei behoort helder te zijn en kan derhalve alleen worden gemaakt van zuiver helder vruchtensap.
  • Kook het vruchtensap in tot ongeveer tweederde van de oorspronkelijke hoeveelheid, voeg de suiker toe, kook alles tezamen nog 10 minuten, schep steeds het schuim eraf met een schuimspaan.
  • Voeg naar smaak gezeefd citroensap of iets in weinig heet water opgelost citroenzuur toe, vul en sluit de potjes zoals bij de jam vereist is.

Gelei wil nog wel eens mislukken, belangrijk is het om vers gewonnen vruchtensap te gebruiken en het inkoken snel te laten verlopen. Kook daarom niet al te grote hoeveelheden tegelijk.

Zo goed als zeker zal je succes hebben als je sap verwerkt van pectine rijke vruchten, zoals: appels, rode bessen, veenbessen, kweeperen en sierkweeën. Meng door appelgelei eens stukjes gember of kaneel en citroen. Meng sap van pectine arme vruchten zoals aardbeien en frambozen altijd met bessensap.





Om van stevige vruchten zoals appels, kweeperen en sierkweeën (ja, de Chaenomeles) sap te maken dienen deze in stukken gesneden en juist onder water opgezet te worden. Na drie kwartier zachtjes doorkoken kan het sap opgevangen worden.

Laat de sierkwee altijd zonder deksel doorkoken. Het gelerend vermogen van kweeën en sierkweeën is bijzonder groot, waardoor de gelei ook nog zeer sterk nastijft.

 

 

KokenKoken