Ingrediënten Bisschop:
Hoeveelheid: | Product: |
|
|
1 fles | rode wijn | ![]() |
|
½ fles | water | ![]() |
|
1 | citroen | ![]() |
|
8 | kruidnagels | ![]() |
|
1 stukje | kaneelstokje | ![]() |
|
50-75 g | suiker | ![]() |
Bereidingswijze:
- Doe de wijn en het water in een pan, of, ouderwetser, in een chocoladeketel.
- Steek de kruidnagels in de gewassen citroen (oma noemde dit vaak stekelvarken).
- Leg het stekelvarken in de wijn, evenals het stukje pijpkaneel.
- Laat het uren trekken op een hoekje van het fornuis of op een petroleumstelletje.
- Zorg dat de temperatuur niet hoger dan 60°C of 70°C wordt, alcohol vervliegt namelijk boven de 70°C.
- Haal de kruiden eruit en voeg suiker naar smaak toe.
- Maak ter afwisseling eens een stekelvarken van een sinaasappel met kruidnagels.
- Trek dan behalve een stukje pijpkaneel ook wat foelie mee.
Serveertip: Serveer bisschop bijvoorbeeld op sinterklaasavond. Ook op oudejaarsavond werd het veel gedronken.