Nagerechten

Broodschotel

Broodschotel met rabarber geeft je een heerlijke maaltijd met oud brood (vers mag ook) en rabarber.

bitterkoekjespudding

warme bitterkoekjespudding

Warme bitterkoekjespudding is erg lekker als je het zelf maakt. Vooral als je het maakt zoals onze grootmoeders het bereidde.

Oma’s maakten en maken soms nog met liefde nagerechten klaar. Hun fantasie was onbegrensd, pap, vla, pudding, rijst en gortgerechten, grutjes, gebakken nagerechten, trommelkoeken, broodschotels of prollen – in alle toonaarden en rijk gevarieerd. 

Zij zagen niet op tegen een vuile pan, wij vaak wel. Toegegeven, zij hadden veelal meer hulp dan wij, maar desondanks zouden wij af en toe onze vla en yoghurt best eens af kunnen wisselen. Of ben je bang dat ouderwetse nagerechten te calorierijk zijn? Wat dat betreft ontlopen gelijke hoeveelheden pap en vla elkaar niet veel, met andere woorden, bedien je van de ouderwetse nagerechten op de wijze zoals je dat vandaag de dag gewend bent en laat de ouderwetse porties voor wat ze zijn.


En zo je de gebakken nagerechten en de schotels en de warme puddingen te voedzaam vindt, wel, combineer ze dan met een maaltijdsoep.

Een excellent idee‘ zouden ze vroeger zeggen.

Gemakshalve zijn in dit hoofdstuk ook de zoete gerechten opgenomen die vroeger als ‘maaltijd’ gegeten werden.

Behalve nagerechten vind je ook poffertjes, oliebollen en wafels en ’taarten’ die gemaakt kunnen worden zonder oven.

Tot slot een ‘visie’ uit vroeger jaren:

Meelspijzen worden in veel gevallen als toespijs gegeven, nu eens vormen ze een voornaam voedingsmiddel, dan weer zijn het weeldegerechten.’