Vruchtenconserven

Velen hadden vroeger de beschikking over veel fruit, te veel voor dagelijks gebruik. Vandaar dat er op mooie zomerdagen hard gewerkt moest worden om dit fruit te conserveren.



Van saprijke vruchten en van verschillende andere vruchten werd het sap gewonnen om in gezwavelde, donkergekleurde flessen bewaard te worden, of om verder verwerkt te worden tot limonade of gelei. Van daarvoor geschikt fruit werd zoetzuur gemaakt dat ’s winters zo heerlijk zou smaken bij diverse vleessoorten. Maar van het meeste fruit werd jam gemaakt. Was het niet grootmoeders trots planken vol goed gevulde geëtiketteerde jampotjes te kunnen tonen? Waarom doen wij dit alles nog maar zo zelden? Alleen omdat wij het fruit nog maar zo sporadisch in de tuin of in de natuur voorhanden hebben? Of speelt de raio van de economie een rol?




Want jam van fruit, dat wij kopen moeten, is inderdaad niet of nauwelijks voordeliger dan kant en klaar gekochte jam. Maar ze is wèl zeer zuiver van smaak en beslist vrij van kleurstoffen en conserveringsmiddelen! Hoe deed oma het? Was het veel werk? Was het moeilijk?

Hier volgen haar recepten, moeilijk is het niet en eigenlijk valt het werk best mee…