Kandeel

kandeel

Kandeel is een typisch Oudhollandse likeur. Al in de 17e eeuw werd het veel gedronken door kraamvrouwen, vanwege zijn versterkende en heilzame eigenschappen. Omdat het zo goed smaakt werd het ook steeds meer bij andere gelegenheden gedronken en groeide het zo langzaam uit tot een populaire likeur.

Ingrediënten kandeel:

Hoeveelheid:  Product:  Product kopen:

 

kandeel

1 flink stuk kaneelstokje pijpkaneel
6 kruidnagels kruidnagels
2 dl water water
  schil van 1 citroen citroen
6 eierdooiers ei
100 g witte basterdsuiker witte basterdsuiker
1 el maizena maizena  
1 fles rijnwijn rijnwijn  
½ fles zoete witte wijn zoete witte wijn  

Benodigdheden:

  • garde
  • zeef
  • 2 kommen

Bereidingswijze:

  • Doe het kaneelstokje, de kruidnagels en de citroenschil in 2 deciliter water en laat het een paar uur trekken.
  • Zeef het vocht en laat het afkoelen.
  • Klop de eierdooiers met de suiker en de maizena dik en schuimig.
  • Doe er het kruidenvocht en de wijn bij.
  • Verwarm het al kloppende in een waterbad tot het gebonden is.

Serveertips:

  1. Serveer de kandeel aan kraamvisite. Het kan zowel warm als koud geserveerd worden. Onze grootmoeder deden het in kleine porseleinen kopjes zonder oortje.
  2. Presenteer er colombijntjes bij. Smeer er heel dun boter op en bestrooi het met muisjes of steek in elk colombijntje een vlaggetje in met de naam van de baby.
KokenKoken