Huisbak of tarwebrood

Huisbak of tarwebrood werd vroeger vooral op boerderijen veel gebakken.




Ingrediënten huisbak of tarwebrood:

Hoeveelheid:  Product:   

tarwebrood

1 kg ongebuild tarwemeel tarwemeel
20 g zout zout
40 g gist gist
± 6 dl lauw water water




Bereidingswijze:

  • Doe het meel in een kom, maak er een kuil in, leg het zout aan de kant zodat het straks langzamerhand in het deeg komt.
  • maak de gist aan met iets van het lauwe water, doe het in de kuil en roer nu van het midden uit de rest van het water erbij.
  • Kneed het deeg totdat het gelijkmatig is en van de kom loslaat.
  • Laat het tussen een met bloem bestoven doek in een warme omgeving ongeveer een uur rijzen.
  • Vorm er dan een groot brood of twee kleinere broden val.
  • Laat de broden in de vorm nogmaals rijzen.
  • Bak ze in een zeer warme oven (250°C, stand 5-6).
  • Baktijd ongeveer 30 minuten.
  • Bestrijk de bovenkant met water, zodra de broden uit de oven komen.