Huisbak of tarwebrood werd vroeger vooral op boerderijen veel gebakken.
Ingrediënten huisbak of tarwebrood:
Hoeveelheid: | Product: | ||
1 kg | ongebuild tarwemeel | ||
20 g | zout | ||
40 g | gist | ||
± 6 dl | lauw water |
Bereidingswijze:
- Doe het meel in een kom, maak er een kuil in, leg het zout aan de kant zodat het straks langzamerhand in het deeg komt.
- maak de gist aan met iets van het lauwe water, doe het in de kuil en roer nu van het midden uit de rest van het water erbij.
- Kneed het deeg totdat het gelijkmatig is en van de kom loslaat.
- Laat het tussen een met bloem bestoven doek in een warme omgeving ongeveer een uur rijzen.
- Vorm er dan een groot brood of twee kleinere broden val.
- Laat de broden in de vorm nogmaals rijzen.
- Bak ze in een zeer warme oven (250°C, stand 5-6).
- Baktijd ongeveer 30 minuten.
- Bestrijk de bovenkant met water, zodra de broden uit de oven komen.