Donkere uiensaus

donkere uiensaus

Donkere uiensaus op grootmoeders wijze is een heerlijk ambachtelijk recept. Uiensaus smaakt heerlijk bij allerlei soorten peulvruchten (gebruik dan het kooknat van de peulvruchten voor de saus). Verder kan je donkere uiensaus ook heerlijk eten bij vleesresten, aardappelen en macaroni. Wanneer er een goede hoeveelheid mosterd wordt bijgevoegd is dit ‘eene smakelijke saus voor varkenskarbonade en andere op den rooster gebraden vleesch‘.

Ingrediënten donkere uiensaus:

Hoeveelheid: Product:   
2grote uien  
50 gboter of spekvet  
35 gbloem  
½ lwater  
 zout  
 peper  
 azijn  


Benodigdheden:

Bereidingswijze donkere uiensaus:

  • Snipper de uien.
  • Smelt de boter of het spekvet en bak de uisnippers er lichtgeel in.
  • Voeg de bloem toe, verwarm deze mee tot ze lichtbruin van kleur is.
  • Voeg bij gedeelten tegelijk, al roerende, het vocht toe.
  • Laat de saus 15 minuten doorkoken.
  • Maak ze op smaak af met zout, peper en azijn en op kleur met een paar druppels karamel of apenjus.