Donkere uiensaus op grootmoeders wijze is een heerlijk ambachtelijk recept. Uiensaus smaakt heerlijk bij allerlei soorten peulvruchten (gebruik dan het kooknat van de peulvruchten voor de saus). Verder kan je donkere uiensaus ook heerlijk eten bij vleesresten, aardappelen en macaroni. Wanneer er een goede hoeveelheid mosterd wordt bijgevoegd is dit ‘eene smakelijke saus voor varkenskarbonade en andere op den rooster gebraden vleesch‘.
Ingrediënten donkere uiensaus:
Hoeveelheid: | Product: | ||
2 | grote uien | ||
50 g | boter of spekvet | ||
35 g | bloem | ||
½ l | water | ||
zout | |||
peper | |||
azijn |
Benodigdheden:
Bereidingswijze donkere uiensaus:
- Snipper de uien.
- Smelt de boter of het spekvet en bak de uisnippers er lichtgeel in.
- Voeg de bloem toe, verwarm deze mee tot ze lichtbruin van kleur is.
- Voeg bij gedeelten tegelijk, al roerende, het vocht toe.
- Laat de saus 15 minuten doorkoken.
- Maak ze op smaak af met zout, peper en azijn en op kleur met een paar druppels karamel of apenjus.