Heldere bouillon

bouillon
Bouillon is een extract dat gebruikt wordt als bevochtiging of basis voor de bereiding van sauzen, soep en ragouts. Bij bouillon laat je bestanddelen in water trekken. De smaak- en geurstoffen lossen daarbij in het water op, waardoor de bouillon erg geurig en rijk aan smaak wordt. Hieronder staat het recept voor bouillon die in koppen kan worden geserveerd, of als grondslag kan dienen voor zeer fijne soepen.

Ingrediënten heldere bouillon:

Hoeveelheid:  Product: Product kopen:
1 kg rundvlees schenkelvlees
1½ l water water
8 g zout zout

Bereidingswijze heldere bouillon:

  • De bouillon kan je maken van schenkelvlees,  poulet of een stukje droog mager vlees van de achterbout van een rund.
  • Snijd het vlees in kleine stukjes
  • Neem een grote pan met een goed sluitende deksel en doe al het vlees, water en zout erin en breng het langzaam aan de kook.
  • Haal het schuim eraf als het aan de kook is.
  • Laat het nog 3 uur trekken op het laagste vuurtje op het fornuis.
  • Neem een flanellen bouillondoek en spoel deze in warm water goed uit.
  • Zeef vervolgens de bouillon door de flanellen bouillondoek.
  • Ontvet de bouillon met een filtreerpapier.
Op bovenstaande bereidingswijze wordt zuivere bouillon gemaakt. Het overgebleven soepvlees kan je later in de bouillon verwerken of voor een ander gerecht gebruiken.